11 tény a világ különböző metróhálózatairól, mely érdekes megvilágításba helyezi ezeket a hétköznapi helyeket

A metró a világ egyik legnépszerűbb közlekedési eszköze, ugyanis rendkívül gyors, könnyen oda lehet érni egyik helyről a másikra, és nem kell rajta úgy nyomorogni, mint a buszon. Mindegyik évente több millió utast szállít és mindegyiknek megvan a maga sajátossága, egyedisége. Például Rómában olyan metróállomás van, mely régészeti leletekkel köti le a várakozó utasokat, Portugáliában pedig a metróból nyílik a legszebb kilátás a városra. Tudjuk ez elég furán hangzik, de amint elolvasod lejjebb az infókat róla, megérted, hogy miért is írtuk ezt.

1, Wuppertal, Németország – egysínű kocsi és boldog véget ért baleset

A német Wuppertal városban a 19. században egysínű, felfüggesztett vasúti sínt csináltak, mely távolról sem hasonlít a szokásos metrókéhoz. 1898-től 1901-ig építették és mindenki csodálatos remekműnek tartotta. Ez a metró már több mint 100 éve közlekedik a 20 megállóból álló útvonalon és van olyan szakasza, mikor a folyón keresztül kell áthaladnia. Csodálatos látvány lehet az utasok számára.

Egyszer az Alter Markt és Adlerbrücke nevű állomások között baleset történt, melynek voltaképpen nem lett tragikus befejezése. Az egyik cirkusz tulajdonosa, a metró segítségével akarta reklámozni cirkuszát és arra kérte a vezetőséget, hogy had tartózkodjon az egyik vagonban az elefántjuk. A vezetőség ennek annyira nem örült, mégis belementek a dologba. Az állat viszont annyira megrémült a vonatjelzésektől, hogy a Wupper folyóba ugrott. Szerencsére sikeresen megmentették az állatot, s a történet emlékeztetőjéül egy elefánt rajzot készítettek a legközelebbi épületre.

2, Mekka, Szaúd-Arábia – csak hét napig működik egy évben

A Mekkában található metrót 2010-ben nyitották meg, viszont csupán egyetlen céllal hozták létre, mégpedig, hogy a zarándokokat szállítsa a szent város és a külvárosok között. A 12 kocsiból álló metró 72 ezer utast képes elszállítani, és egyetlen nap akár 1 millió embert is elvihet A-ból B pontba. A metró kizárólag csak az úgynevezett “Hajj-napokon” üzemel, mely 7 napig tart.

A metrón többnyire férfiak utaznak, mivel nagyon kevés női zarándok van. Ennek az az oka, hogy a szaúdi nagykövetség a 45 év alatti nőnek nem ad vízumot, így egyedül nem mehetnek el, csak és kizárólag férfi kísérettel. A másik, hogy ez a zarándok út nagyon drága.

3, Róma, Olaszország – az egyik metróállomáson régészeti leletek találhatók

Az első régészeti leleteket tartalmazó metróállomást 2018-ban nyitották meg San Giovanni “A” és a “C” vonalának kereszteződésénél. Az állomáson számtalan régészeti lelet felfedezhető, ami igazán vonzza az emberek tekintetét. Ha valaki ókori tárgyakat szeretne megcsodálni, annak elegendő az előcsarnokba menni.

4, Szingapúr – tilos bizonyos gyümölcsöt vinni rajta

Még egy tapasztalatlan turista is bátran igénybe veheti Szingapúr metróhálózatát, ha el akar jutni valahova. Az állomásoknak speciális nevei vannak, de mindegyik külön sorozatszámmal és színnel van megjelölve a nyelvi akadály miatt felmerülő problémák elkerülése végett. Ez a metró az egyik legfejlettebbek közé tartozik, mert például színes vonalak jelzik a fel és leszálló utasok haladási oldalát. Így nem tudnak egymásnak ütközni az emberek.

Van azonban egy érdekes tilalom, miszerint nem szabad durián gyümölcsöt szállítani rajta, mivel sajátos szaga van, ami közel sem a kellemes kategóriába sorolható.

5, Porto, Portugália – A legjobb kilátás a metró hídjáról látható

Nos ez nem egy szokványos metró, mert inkább lehet villamosnak mondani mint föld alatti közlekedési eszköznek. Persze azért mert a metró áthalad egy hídon még nem jelenti, hogy nincsenek föld alatti állomásai. Van olyan állomás, mely az Atlanti-óceán közelében található. A legkülönlegesebb és legszebb kilátás a városra azonban az úgynevezett “Luís I Bridge” hídról tárul az ember szeme elé. A turisták rendszeresen utaznak rajta, hogy lássák milyen szép a város.

6, Fukuoka, Japán – A metró információs pultja 14 nyelven működik

A japánok nagyon barátságos emberek, és ezt a metróállomásaikon található információs pult is igazolja, ugyanis a japán mellett 14 másik nyelvet is rátelepítettek, hogy a turisták jobban tudjanak tájékozódni. A japánok fontosnak tartják a rendet és a fegyelmet, ezért a be és kiszállásnál is sorba kell állni.

7, Vancouver, Kanada- hidakat építettek a metróknak

Nem véletlen, hogy Vancouverben a metrókat “SkyTrainnek” hívják, ugyanis leginkább a föld felett közlekednek, bár van néhány föld alatti metróállomás is. A vonatok túlnyomó részt a “SkyBridge” nevű hídon közlekednek, ami kifejezetten ennek a közlekedési eszköznek lett felhúzva, így autók például nem találhatók rajta.

8, Mumbai, India – vannak metrók kifejezetten nők számára

Mumbaiban 2014-ben indult útjára a legelső metró, mely nagyon boldoggá tette az ottani lakosokat, hiszen a Versova és Gatkopar közötti távolság így 25 percre redukálódott. A metróállomáson lehet venni nasikat és italokat, ám ezeket nem lehet elfogyasztani a kocsikban. Indiában nagyon népszerű, hogy az emberek a vonatok tetején utaznak, ám ezért itt pénzbírságot szabnak ki annak akit rajtakapnak vagy egy hónap börtönre ítélik. Vannak kocsik, amik kifejezetten nők számára van fenntartva, és ezeket azért hozták létre, hogy megvédjék őket a zaklatásokkal szemben.

9, Glasgow, Skócia – a világ legszűkebb metróállomása

A glasgowi metró a világ legrégebbi metrói közé tartozik. Ennek minden egyes állomása a föld alatt található és a peronok szélessége összesen 3 méter, hossza pedig 40 méter. A többi metróállomásokkal összehasonlítva, ez talán a legszűkösebb mind közül.

10, Stockholm, Svédország – egyedi dizájn a metróállomásokon

A metróállomások a főbb turisztikai látványosságok közelében helyezkedik el, így könnyedén el lehet jutni egyiktől a másikig. Ezek a metróállomások egyedi dekorációval vannak díszítve, melyek meghatározott művészeti témákat tükröz. Ezen kívül a legtöbb mozgólépcső LED-es lámpával van kivilágítva.

11, Dubai, Egyesült Arab Emírségek – kategorizált kocsik

Talán az egyik legkülönlegesebb, ugyanis minden osztálynak megvan a maga kocsija. Van olyan, melyet az arany és ezüst osztálybelieknek tartanak fent, és vannak, amiket nőknek és gyerekeknek. Azért hoztak létre ezeket a metrókocsikat, hogy megakadályozzák a váratlan támadásokat. Így mindenki biztonságosan utazhat anélkül, hogy félnie kellene egy esetleges konfliktustól.

Bónusz: Majakovszkaja, Oroszországban megtalálták a Harry Potter filmekben látható 9 és 3/4-ik vágányt:

Na mit szóltok?