Íme a világ 17 legdrágább dolga, amit soha nem tudnánk megvenni magunknak

Mi emberek bele sem gondolunk abba, hogy a világon mennyi értékes anyag, ásvány és egyéb dolog van, ami csilliárdos összegekbe kerül. Persze a minimálbérből élő ember sok mindent nem engedhet meg magának, de a cikkünkben szereplő dolgokat 5-ször annyi fizetésből sem. Tudtad, hogy nem a gyémánt a legdrágább kő a világon, vagy, hogy a tudósok szerint van egy olyan végtelen energiaforrású anyag, amit üzemanyagnak akarnak használni, vagy, hogy a Föld legdrágább gyógyszere mennyit is ér?! Ma pontosan ilyen és ehhez hasonló dolgokat fogunk nektek bemutatni.

1, Fehér szarvasgomba – fél kiló – kb. 645.000,-

Ez a különleges gomba nem kifejezetten az íze miatt drága, hanem amiatt, hogy nagyon macerás növény. Nagy körültekintést és odafigyelést igényel a tárolása, és az idő múlásával romlik mind az íze, mind az állaga és a színe is megváltozik. Fiatalon kell őket elfogyasztani, mert az idősebb korukban már gyomorpanaszokat okoznak.

2, Sáfrány – fél kiló – kb. 1,6 millió

Annak ellenére, hogy ez a növény elég gyakori, rettenetesen macerás feldolgozni. Egyetlen gramm fűszerhez, 150 virágra van szükség, ami kézzel kell leszedni, majd feldolgozni. Ebből kifolyólag már nem is annyira meglepő, hogy ilyen drága.

3, Beluga kaviár – 28 g – kb. 323.000,-

A viza halból származó beluga kaviárhoz nagyon nehéz hozzájutni. Egyrészt azért, mert ez a halfaj igen ritka, másrészt azért, mert puszta kézzel kell feldolgozni őket, ami bizonyára nem lehet álomba illő munka, szóval nem csoda, ha elkérik érte az árát.

4, Arany – 1 g – kb. 12.520,-

Az aranyat a sztereotípiákkal ellentétben nemcsak ékszerkészítés során használják fel a szakemberek, hanem egészen más területen is hasznosítják. Például a elektronikai eszközök előállításánál. Bizony abban mobiltelefonban is lehet arany, amit napi szinten megfogsz. Ebből kifolyólag óriási rá a kereslet, és amúgy is a világ összes aranytartalékának 11%-a az indiai nők tulajdonában van.

5, Ródium – 28 g – kb. 410.000,-+

A ródium egy nagyon ritka fém, mely a többi platinafémmel együtt ötvözet formájában található meg, de nem kizárt, hogy nyers aranyban is megtalálható. Szakemberek elmondása alapján a földben csupán 0,001 g van, melynek kinyerése egyáltalán nem játék és mese, hanem komoly feladat, ezért is ennyi az ára.

6, Platina – 28 g – kb. 441.000,-

Egy újabb ritkaság, mely óriási ellenállással rendelkezik. Mivel az orvostudományban több eszköz is készül belőle, ezért bátran lehet állítani, hogy jelenléte nélkülözhetetlen.

7, Orrszarvú szarv – 450 g – kb. 8 millió

Sajnálatos módon óriási kereslet van ezekre a feketepiacon. Ahhoz, hogy valaki hozzájusson egy ilyenhez, ki kell ontania egy orrszarvú vérét, ami kegyetlenség. Az orvvadászok általi mészárlás miatt ezek az állatok már majdnem kihaltak csak néhány példány maradt fenn belőlük. Nemcsak díszként adják el, hanem gyógyszert és késeket is csinálnak belőle.

8, Creme de la Mer – 30 g – kb. 645.000,-

A NASA kutatói azzal a céllal fejlesztették ki ezt a terméket, hogy enyhíteni és gyógyítani tudják vele az égés okozta sérüléseket. Később kiderült, hogy nem csak erre jó ez a készítmény, hanem arra, is hogy fiatalabbá, simábbá és selymesebbé tegye az ember bőrét. Rettentő drága és csak a legtehetősebbek engedhetik meg maguknak ezt a krémet, ugyanis drogériákban is 100.000-tól indul az ára.

9, Plutónium – 1 g – kb. 1,3 millió

A plutónium egy olyan anyag, mely a maghasadás által keletkezik. Ilyenkor a neutronok plutóniummagokká alakítják az urán-238 magokat. Az plutónium 239-et és 241-et úgynevezett hasadóanyagként alkalmazzák. Ekkor gamma-sugárzás és még több neutron keletkezik, mivel az atommagok felhasadnak. Ez egy olyan láncreakciót indít el, melyet leginkább az atomerőművekhez használnak. Mivel elég komplikált és körülményes tiszta Pu239-et kinyerni ezért olyan magas az ára.

10, Taaffeit – 1 karát – kb. 6,5 millió

Sokan a gyémántot tartják a világ legértékesebb, legritkább drágakövének, viszont ez nem igaz, ugyanis a képen látható rózsaszínes kő sokkal-sokkal ritkább. Az viszont tény, hogy valamivel olcsóbb, mint a gyémánt ugyanis nincs akkora kereslet rá.

11, Trícium – 1 g – kb. 9,6 millió

Ez az anyag a hidrogén egyik izotópja, melyet leginkább a nukleáris iparban szoktak használni. Kisebb adagban napi szinten találkozunk vele, mert az “EXIT”-et jelölő és egyéb sötétben világító tábláknál ezt használják. Ha emlékeztek, akkor a Pókember 2 című filmben Doktor Oktopusz is ilyet akart mindenáron szerezni.

12, Gyémánt – 1 g – kb. 21 millió

Fizikai és kémiai tulajdonsága révén a világ legkeményebb anyaga, mely a természetben előfordul. Egyébként gyönyörű szép és tiszta drágakő, mely még mindig magasan tartja az árát. Marilyn Monroe egyik kedvenc drágaköve volt.

13, Painite – 1 karát – kb. 193 millió

Ezt a csodálatos ám nagyon-nagyon ritka követ Arthur Pain brit ásványtan és drágakő kereskedő talált rá Mianmarban még az 1950-es években. Először azt hitte rubin-t talált, de kiderült, hogy mégsem az, hanem még egy teljesen új ismeretlen ásvány. Ennek tükrében nevezték el painite-nek Pain után.

14, Kalifornium – 1 g – kb. 8-9 milliárd

Ez egy mesterségesen előállított radioaktív elem, mely nevét Kaliforniáról kapta. Leginkább gyógyászatban és atomfegyverek előállítására használják. Mivel nagyon nehéz előállítani, ezért ilyen magas az ára.

15, Antianyag – 1 g – kb. 100 trillió dollár

Eme anyag előállítása nem olyan egyszerű, ugyanis úgynevezett pozitron is kell hozzá, ami önmagában 8 milliárd forintnak megfelelő dollárba kerül. A bolygó egyik legeslegdrágább anyagát a tudósok, kutatók illetve maga az egész tudományág üzemanyagként akarja használni. Ennek pedig az az oka, hogy végtelen mennyiségű energiaforrásnak gondolják.

16, Jáde kő – kb. 54 milliárd

A világ legnagyobb jade kövét Kachin államban találták meg mianmari bányászok. A kő nagyjából 4,2 méter magas és majdnem 6 méter széles volt, súlya pedig kb 200 tonna volt. A képen látható szikladarabot elküldték Kínába, ahol ékszereket és szobrokat készítenek belőle.

17, Soliris – 1 g – kb. 4,4 millió

Szakértők szerint az úgynevezett Soliris a világ legdrágább gyógyszere. Olyan ritka és életveszélyes betegségek kezelésére szolgál, mint az atípusos hemolitikus urémiás szindróma (röv: aHUS) Ez a betegség károsan hat a kisebb vérerekre, és a szervezeten belül mindenütt vérrögöket képez.

Az Egyesült Királyságban egy ilyen kezelés kb. 145 millió forintnak megfelelő összegbe kerül. Egy 300 mg-os injekciós üveget pedig nagyjából 1,3 millió forintért lehet megszerezni. Ebből kifolyólag nem csoda, ha a Föld legértékesebb dolgának tekintik.

Te tudtál ezekről?